Sodoben sušilec sadja, ki mu pravimo tudi dehidrator, je zasnovan za sušenje sadja in tudi zelenjave, pri čemer lahko nastavljate temperaturo in čas, zato da bodo sadeži enakomerno posušeni v tolikšni meri, da bodo okusni za uživanje in da jih boste lahko shranili v kozarec. S pomočjo sušilnika boste lahko uživali v sadežih brez aditivov in konzervansov tudi še dolgo potem, ko jih ne boste mogli izven sezone kupiti v trgovinah.
Doma dehidrirana zelenjava in sadni sadeži imajo bogat okus in razvajajo brbončice drugače kot posušena živila, ki so industrijsko obdelana in vsebujejo veliko sladkorja in trans maščob. Z uporabo aparata boste lahko jedli naravna živila in poskrbeli za zdravje, saj v doma dehidriranih živilih ostajajo vsa hranila, skupaj z vitamini in minerali. Posušeni sadeži so kot nalašč za zdrav prigrizek, malico in priboljšek, ki ne vsebuje umetnega sladkorja in drugih zdravju škodljivih snovi.
Dehidrator za sušenje različnih vrst živil
Zmogljiv, prilagodljiv in vsestranski sušilec sadja vam omogoča, da lahko z njim dehidrirate različna živila, pri čemer vas omejuje le vaša domišljija. Pripravite namreč lahko mešanico posušenega sadja in na ploskev položite banane, jabolka, marelice, grozdje, borovnice, jagode, mango in kakšno drugo sadje. Tako boste imeli zdrav prigrizek vedno pri roki, lahko ga vzamete tudi s seboj v službo, ali pa mešanico posušenih sadežev ponudite otrokom ali gostom.
S sušilnikom lahko ustvarite tudi izjemno okusen in zdrav zelenjavni čips. Naredite hrustljav čips tako, da na pladenj položite nekaj pese, korenja, pastinaka in sladkega krompirja brez olja. Čips brez ogromnih količin soli in aditivov je pripravljen. Dehidrirate lahko tudi različne oreščke in semena ter si iz kruha pripravite zdrave krekerje. V aparatu lahko sušite tudi govedino, ki jo narežete na tanjše lističe, ter ribe, perutnino in druga živila.
Sušilec sadja omogoča popoln nadzor nad sušenjem
Če ste že kdaj poskušali sušiti živila v navadni pečici, tedaj veste, kakšne frustracije vam lahko povzroči upravljanje pečice. Pečica za gospodinjsko rabo se namreč niti ne zažene, preden temperaturni kazalci ne dosežejo 90 stopinj Celzija. Poleg tega pa pečica porabi veliko električne energije in potrebuje mnogo dalj časa, da sadeže in zelenjavo posuši tako, kot želite.
Z uporabo dehidratorja z nastavljivim termostatom pa boste imel popoln nadzor nad sušenjem živil tudi pri nižjih temperaturah, ki jih pečica sicer ne zmore producirati. Sušilnik omogoča, da živila lahko dehidrirate do želene mere. Sicer lahko izbirate temperature v razponu od 38 do 68 stopinj Celzija. Hkrati je pomembno tudi to, da sušilnik ohrani vse encime, vitamine in minerale v živilih, saj sadežev ne prepeče ali skuha.
Sušilnik distribuira zrak tako, da so sadeži enakomerni posušeni
Pomembna lastnost dehidratorja je v tem, da zmore zrak v notranjosti aparata enakomerno porazdeliti po zgornjih in spodnjih predelih, še posebej, če gre za sušilec sadja in zelenjave, ki ima več predalov. Enakomerno ogrevan zrak omogoča, da se vsa živila posušijo enakomerno. V primeru, da ne boste napolnili vseh pladnjev z živili, pa lahko nastavite funkcijo varčne porabe in privarčujete na porabi električne energije.